11 maj 2024

Paddlingens dag

Paddlingens dag är en nationell temadag där vi hyllar paddling i alla dess former. Alla kan vara med – oavsett om du letar öppet vatten bland isen i norr eller njuter av försommaren i söder – välkommen att sprida paddlingens tjusning med oss!

Lördag den 11 maj är det ”Paddlingens dag” – en nationell temadag där paddling i alla dess former hyllas.

Sverige erbjuder en underbar mångfald av paddlingsmöjligheter. Med Paddlingens dag kan fler få att upptäcka paddling och vilket fantastiskt sätt det är att uppleva naturen på. Var med och inspirera och uppmuntra ett aktivt uteliv där fler ger sig ut på vattnet för att njuta och röra på sig.

Vi gör tillsammans med våra föreningar, Godkända Kanotcentraler, andra aktörer och inte minst dig. Tillsammans skapar vi en gemensam arena för paddling som vi fyller med härliga aktiviteter och upplevelser.

Alla kan vara med och sprida det fantastiska med paddling och dela med sig av sina paddlingsupplevelser. Tagga gärna #paddlingensdag och @paddlingens_dag för att öka spridningen.

Tillsammans förverkligar vi paddlingsdrömmar!

Här kan du paddla

Sverige erbjuder en mångfald av underbara paddlingsmöjligheter – i sjö och skärgård, å och älv. Oavsett var du befinner dig finns det vatten nära dig som väntar på att upptäckas, både på landsbygden och i staden.
Välkommen att förverkliga dina paddlingsdrömmar!

Hitta aktivteter på Paddlingens dag

Svenska Kanotförbundet har över 120 föreningar runt om i hela landet som erbjuder paddling i olika former.

Hitta en förening nära dig

På kanotguiden.com kan du söka förening, Godkänd Kanotcentral och kanotleder.

Sök på Kanotguiden

En Godkänd kanotcentral erbjuder seriös uthyrning där du får bra hjälp av kompetent personal.

Hitta en Godkänd Kanotcentral där du är

Vill ni arrangera en aktivitet?

Är ni en kanotförening, Godkänd Kanotcentral, företag eller annan aktör och vill vara en del av Paddlingens dag?

Erbjud en aktivitet på Paddlingens dag och ta chansen att synas på paddlingensdag.se.

Läs mer och anmäl aktivitet

pilar

Nyheter

Oskarshamns Kanotklubb – initiativtagarna till Paddlingens dag

I Oskarshamn arrangeras varje år en dag under hösten som heter ”Ostkustledens dag”. Det är en dag för vandring och naturturism som engagerar många verksamheter. Under Ostkustens dag 2022 deltog Oskarshamns kanotklubb och anordnade prova-på-paddling.

– Jag kände att prova-på-paddlingen fick lite undanskymd plats i en skogssjö drygt en kilometer från det övriga arrangemanget. När jag satt där vid skogssjön klurade jag på att jag ville ha en dag där fokus inte är på naturturism, utan på paddlingen. Om då den här dagen för naturturism heter ”Ostkustledens dag”. Vad ska då dagen för paddling heta? Det var då jag fick idén till ”Paddlingens dag”, berättar Mathias Lundmark ordförande i Oskarshamns Kanotklubb.

Föreningen tog kontakt med besöksnäringsprojektet ”Mera ut” och de, tillsammans med ”Attraktiva Oskarshamn”, nappade på idén. Det ledde till samverkan mellan Oskarshamns KK och naturturismföretagarna i Oskarshamns kommun som sysslar med paddling. Efter en hel del diskussioner om vilket datum som Paddlingens dag skulle infalla på, bestämde sig gruppen för att den skulle vara andra lördagen i maj.

I maj 2023 anordnades den första Paddlingens dag på flera ställen i Oskarshamns kommun, med väldigt fin uppslutning. För kanotklubbens räkning anordnades prova-på-paddling, det grillades korv och bjöds på fika. Kanotklubben kände att prova-på-paddling är det som passar föreningen bäst och något som de gärna vill fortsätta med. Det var verkligen ett jättebra sätt att visa upp klubben och få nya personer intresserade av paddling. Extra kul var det förstås att det dök upp så mycket folk.

Både klubben och naturturismföretagarna kände efteråt att de gärna ville sprida dagen till resten av Sverige, men att lilla Oskarshamn skulle detta driva detta själva kändes som ett för stort projekt. De presenterade Paddlingens dag för oss på Svenska Kanotförbundet och var vi mycket positiva till idén och under hösten 2023 tog vi över arrangemanget för att utveckla det på riksnivå.

– –

Tack vare initiativet och upphovet till "Paddlingens dag" har Oskarshamns Kanotklubb blivit utsedd till Svenska Kanotförbundets utmärkelse "Månadens förening". Genom att skapa Paddlingens dag har man gjort ett rikstäckande arrangemang med förhoppning om att fler ska upptäcka paddling. Läs mer om Oskarshamns Kanotklubb och deras andra projekt, bland annat hur de gjort för att engagera ukrainare i klubben här.

Material för att sprida Paddlingens dag

Var med och sprid så att fler kan vara med!
Det finns framtaget material som ni kan använda när ni hjälper till att sprida information om Paddlingens dag – skriv ut och sätt upp på klubben, kanotcentralen, i närbutiken och på andra platser samt sprid i sociala medier så att vi tillsammans når ut till fler.

Är du arrangör och vill arrangera en aktivitet – fyll i formuläret här. Det finns framtaget kommunikationsmaterial som skickas ut till er som arrangerar en aktivitet där ni själva kan fylla i information, lägga in logga med mera.

Nedan hittar ni generella affischer samt bilder för sociala medier för nedladdning så att vi tillsammans kan få fler att få upp ögonen för Paddlingens dag 11 maj 2024.

Oavsett om du letar öppet vatten bland isen i norr eller njuter av försommaren i söder så häng med. Dela och synliggör aktiviteten och din paddling i egna kanaler för att nå ut till fler.

Glöm inte att tagga #paddlingensdag för att öka spridningen ytterligare.

Första arrangörena klara!

Paddlingens dag har fått sina första arrangörer. Bland de som anmält sig ser vi både Godkänd Kanotcentral och företag och de erbjuder olika aktiviteter – från prova-på och test av kanoter till gratis minikurs.

  • Aktivt Uteliv Björngården, Västerås
  • Aterra Paddling Surfing Cruising, Helsingborg
  • Ostkustenkajak, Valdemarsvik

Läs mer om deras planerade aktiviteter under "Paddla här".

Vill ni också synas här?
Är ni en förening, kanotcentral eller företag som vill visa upp er och inte minst vilken fantastisk aktivitet paddling är – läs mer och anmäl er här!